Det nordiska sjuårskriget (om vilket vi redan 1567 noterat att Norrköping brändes ner av danskarna, Linköping brändes ner av svenskarna och Söderköping brändes ner av söderköpingsborna) började detta år. Erik XIV kom tomtande längs Nissastigen med 20 000 man för att erövra Halmstad från danskarna, som prompt drämde igen stadsportarna och kallade svenskarna galgemat, geper, gillbertiler och vad plural av brackefnes nu kan vara, (mer forntida skällsord, tack, Fredrik!). Det påstås att Erik XIV erbjöd kommendanten Poul Hvitfeldt 22 000 dukater om han öppnade portarna och uppgav staden; han fick till svar att Hvitfeldt inte hade heder och ära till salu, men kulor och krut kunde kungen få så länge liv och förråd räckte. En förrymd svensk äventyrare, Lasse Bölja, som vistades i Halmstad, bytte av okänd anledning sida och slog ihjäl borgmästaren som ville kapitulera. Ja, lite så gick det till redan på den tiden när danskar och svenskar kom samman under gemytliga former.

I övrigt kan noteras att det schweiziska vitamininstitutet som vi minns från diverse reklamfilmer gjorde sin första produktplacering, då den schweiziske läkaren Conrad Gessner rapporterade till den tidens motsvarighet till The Lancet att den ”hälsosamma, aromatiska örten” tobak ”har en underbar förmåga att skapa ett slags fridfull berusning.”  Därutöver uppfann han piggsvinet (se bild), eller ritade och beskrev det åtminstone för första gången, i den av honom själv illustrerade 4500-sidors animala encyklopedin Historiae Animalium. En av bilderna visar Gessner själv; ni får själva gissa vilken. Man studsar kanske lite över det faktum att piggsvinet ser både farligare och grinigare ut än den glada, glada tigern, men vissa av oss är ju rädda för spindlar och inte för ormar, så vad vet jag.

[den här texten har säkert att göra med en bild vi inte ser]Jag misstänker att det kan röra sig om en burqaliknande fast genomskinlig slöja, som damer kunde gå runt i utomhus som skydd mot elementen (lite som ett myggnät eller ett sängomhängom, eller som man sveper in möbler och kristallkronor innan man drar till lantstället i sekelskiftesfilmer). Nu har hon ba ”släpp ut mej! Vinden i håret eller döden!” och fällt bakåt hela framflärpen. Mycket textil gick det åt på den tiden.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *